Kaszotto z białej kaszy gryczanej z prawdziwkami
Składniki:
500 g białej kaszy gryczanej
3 łyżki masła
1 biała cebula
200 g świeżych prawdziwków (lub podgrzybków)
1 l wywaru z podsuszonych prawdziwków wraz z namoczonymi grzybami
100 ml słodkiego porto
sól
świeżo mielony czarny pieprz
100 g sera typu parmezan lub grana padano
Sposób przyrządzania:
Kaszę moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać kaszę i posiekane grzyby, wlać wywar oraz wino, dusić mieszając, aż kasza wchłonie wywar i zmięknie. Dodać pieprz do smaku, resztę masła i część startego sera, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min. Podawać posypując każdą porcję resztą sera.