Składniki:
2 dojrzałe, choć niezbyt miękkie gruszki
100 ml wina z aronii
1 łyżka syropu z aronii słodzonego cukrem trzcinowym (Fenomen Aronii)
2 łyżki octu balsamicznego
4 plastry twarogu
garść włoskich orzechów
2 łyżki delikatnego miodu (lipowego)
świeża melisa lub mięta

Sposób przyrządzania:
Na patelnię wlać wszystkie płynne składniki, dołożyć obrane, pokrojone w ćwiartki gruszki, dusić, aż płyn zacznie się karmelizować. Układać je na plastrach twarogu, posypać posiekanymi orzechami, polać miodem, udekorować miętą, podawać.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi