Składniki:
1 kg ziemniaków z małą zawartością skrobii (typ kulinarny A lub A-B)
1 wędzony pstrąg
4 cebulki szalotki
1 łyżka masła
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przyrządzania:
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, kawałki obranej ze skóry i ości ryby oraz drobno posiekaną szalotkę, doprawiając całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekać ok. 30 min., podawać prosto z pieca.

Składniki:
500 g białej kaszy gryczanej
3 łyżki masła
1 biała cebula
200 g świeżych prawdziwków (lub podgrzybków)
1 l wywaru z podsuszonych prawdziwków wraz z namoczonymi grzybami
100 ml słodkiego porto
sól
świeżo mielony czarny pieprz
100 g sera typu parmezan lub grana padano

Sposób przyrządzania:
Kaszę moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać kaszę i posiekane grzyby, wlać wywar oraz wino, dusić mieszając, aż kasza wchłonie wywar i zmięknie. Dodać pieprz do smaku, resztę masła i część startego sera, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min. Podawać posypując każdą porcję resztą sera.

Składniki:
1 kg dyni
1,5 l wywaru z kurczaka
6 ząbków czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka oleju z pestek dyni
100 ml śmietanki kremówki
garść pestek z dyni
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:
Pokrojoną w kawałki dynię zalać wywarem, dodać obrany czosnek, gotować z dodatkiem tymianku ok. 30 min., zmiksować na gładki krem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z kleksem ubitej śmietanki, kroplami oleju dyniowego i uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi